a a a

Held Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samstundes på + for å forstørre eller - for å forminske.

instagram twitter facebook
 
5

Eg ringer mine brør

av Jonas Hassen Khemiri
(originaltittel: «Jag ringer mina bröder»)
Omsetjing Maria Tryti Vennerød,
Colombine teaterforlag

«Eg ringer mine brør» er den hylla svenske dramatikaren og forfattaren Jonas Hassen Khemiris eige teaterstykke basert på ein kronikk han hadde på trykk i Dagens Nyheter etter bombingane i Stockholm i 2010. Etter bombeangrepa opplevde svenske innvandrarar for første gong korleis det var å bli mistenkte for å vere terroristar berre på bakgrunn av korleis dei såg ut. Folk var redde for dei. For kva er normal oppførsel? Kven er ein potensiell gjerningsmann? I 24 intense timar er vi inne i hovudpersonen Amor sitt hovud, der grensene mellom forbrytar og offer, kjærleik og kjemi, fantasi og verkelegheit blir stadig meir utviska. Stykket vil på både ein humoristisk og slagkraftig måte sette fokus på integrering og utanforskap.

Les om forfattaren

PRESSEKLIPP:

Bergens Tidende / Landro:

«Når andre definerer deg»

«Stykket handler ikke bare om fordommer, men like mye om identitet (som i seg selv kan være en krevende øvelse for en innvandrer) og fremmedhet, utenforskap.
Men ikke minst om hvordan andres blikk kan endre det bildet du har av deg selv. I Amors tilfelle kommer det også til uttrykk ved at ulike stemmer ytrer seg i hodet hans. Usikkerheten skapt av andres blikk, er noe vi alle utsettes for, i varierende grad, og noe ikke alle takler like godt. På sitt sterkeste og beste er stykket nettopp i behandlingen av den tematikken.»

«Samspillet mellom de fire er også av godt merke»

Les heile kritikken her (NB: abo-lås)

Studvest: Kristoffer Westergaard

«Innsiktsfullt om fremmedgjøring»

«Versjonen som nå spilles på Hordaland Teater tar deg effektivt med inn i Amors paranoia, og forteller med innlevelse og nerve om hjelpeløsheten mennesker med innvandrerbakgrunn føler på etter en terroraksjon.»

«En av stykkets styrker er scenografien. Sperringstape ringer inn sprengte bildeler og TV-skjermer. Det grå og svarte preget blir avbrutt av blå lyssetting og den rød sperringstapen, noe som er med på å fremheve følelsen av etterfølgelse Amor kjenner på.»

«Så selv om «Eg ringer mine brør» kunne roet ned tempoet, viser stykket på en innsiktsfull måte hvor ødeleggende effekt fremmedgjøring av medborgere kan ha på individer».

Les heile kritikken her

Foto: Helge Skodvin

 

Illustrasjon: Iselin Shumba / Grafisk design: Gro Stefferud